ПОДАРИ СИ НОВА ЕНЕРГИЯ !

  • Величествен планински пейзаж, на север - върховете на Стара планина, а на юг – Средна гора, грабват сърцето на всеки преминал през това кътче на Балканския полуостров. В този край още витае духа на будните българи, ратували за свобода и независимост, на многобройните чужденци, отдали живота си за българската свобода. Ревностни пазители на българската идентичност, хората и до ден днешен не жалят средства за съхраняване и възстановяване на всичко създадено от ръцете на техните предци. Създадените във времето традиции, продължават и днес, всяка от които се е превърнала в празник, както за населението, така и за техните гости. Характерна дейност за жителите на община Мирково е производството на розово масло, а  сред най-посещаваните храмове в общината са комплекс- параклис “Св.Св. Константин и Елена “, който е изграден на място, предлагащо живописна гледка към равнината и планината.

  • На дейността на Апостола на българската свобода Васил Левски в село Буново, жителите на общината посвещават построения мемориален комплекс „Васил Левски ” Тук е и най-високият ЖП мост на Балканите – намира се на Подбалканската железопътна линия, край село Буново над река Буновска.


  • Едно от най-благоустроените селища в България е село Чавдар с впечатляваща природа. Посещението му е препорачително,  ако сте в региона. Покровителката на селото е Света Петка и в нейна чест е издигнат едноименен параклис. Историята на своя край, хората от Чавдар са пресъздали с изграждането на Археологически парк „ Тополница”.  В комплекса има експозиционна зала с представяне на Чавдарското раннонеолитно селище, с пет  жилища и работилница за каменни и керамични изделия.

  • Водопад Казаните е разположен в околностите на селото. Областта е трудно достъпна. До водопада се стига, поемайки пеша по малка рекичка или по стръмен черен път до местността Казаните. Казаните представлява поредица от няколко малки водопада, преминаващи през 5 скали, наподобяващи каменни казани и изкопани от водата в долината на Бербейдере в устието на Злото дере. 


  • Разположена в най-високата задбалканска котловина– Златишко-Пирдопската, община Златица се намира в планински район, между склоновете на Стара планина и Същинска Средна гора, както и свързващите хребети на двете планини Гълъбец и Козница. Със своето месторазположение – централната част на страната, близостта до големите градове, добрата комуникация, изключително красива планинска природа, пресечена от няколко реки, богата и интересна история, би могла да е интересна туристическа дестинация. Трябва да бъде посетен паметника на Априлското възстание в местността “Боището”. Тук, на мястото, където е преминавала границата между Княжество България и Източна Румелия, историята остава още едно паметно събитие, а именно първото и единствено и победно сръжение на хвърковата чета на Бенковски с редовната турска войска. Като символ на Златица  е  Часовникова кула, построена през 1777 година и висока 17 метра. 


  •    Златишкият манастир Възнесение Господне се намира северно от Златица, в Стара
 планина. Той е построен в края на 19 век. В двора на манастира има извор с чешма, чиято легенда датира от края на 14 век. Водата се смята за лековита. Храмовият празник е на 40-тия ден след Великден. Манастирът е периодично действащ. 

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=viladidi&set=a.1589489424736835


  • Еленският манастир Св. Пророк Илия е разположен е на около 13 км от град Златица. 
Днес са останали само руини, разказващи вековна история. Манастирът е изграден през IV век по византийски архитектурен стил. От тогава до XVII век той е културно и книжовно средище на българите, след което бива разрушен от турците. Днес някои части от манастира са реставрирани, но като цяло комплексът представлява само руини. Обявен е за паметник на културата. Тук е и Еленската базилика.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.